Van 2 september tot en met 13 oktober kun je je mening kenbaar maken over de komst van Windpark Waterwolf! Klik hier om je mening te geven.

Energievoorziening

Windcoalitie Haarlemmermeer Zuid gelooft in schone en onafhankelijke energie voor en door iedereen in Haarlemmermeer.

Energietransitie

Windenergie is een onafhankelijke en betrouwbare energiebron. Windmolens zijn een simpele en bewezen techniek en de wind raakt nooit op. Windmolens en zonnepanelen vullen elkaar goed aan, het waait vaak als de zon niet schijnt, ook ’s nachts.

In Haarlemmermeer is behoefte aan meer woningen. Bedrijven willen verduurzamen en groeien en hebben daarvoor (meer) energie nodig. Het elektriciteitsnet is nu al overbelast. Er is een wachtlijst voor plannen waar meer elektriciteit voor nodig is. Door lokaal productie en afname van energie te koppelen, voor woningen en voor bedrijventerreinen (Local4local), kan het centrale elektriciteitsnet ontzien worden en bouwen we samen aan goede basis voor een betrouwbaar energiesysteem. En omdat deze windmolens niet van een commerciele partij worden, maar van ons, kunnen we de stroom ook betaalbaar houden.

Succesvolle lokale energie-initiatieven

Windpark Waterwolf is een voorbeeld van hoe lokale energieprojecten niet alleen energie leveren, maar ook economische groei stimuleren en gemeenschapsbetrokkenheid verhogen. Onderstaand een aantal voorbeelden van vergelijkbare en inmiddels gerealiseerde lokale initiatieven

Meerwind

Onze eigen Coöperatieve Windenergievereniging Meerwind exploiteert momenteel twee windmolens in de Haarlemmermeer. De basis van Meerwind ligt bij een aantal visionaire en betrokken inwoners uit de Haarlemmermeer, die in 1989 al zagen dat het energievraagstuk eindig was indien men met fossiele brandstoffen zou doorgaan.

Al ruim 30 jaar produceert Meerwind elektriciteit voor circa 2.400 huishoudens met de 2 windturbines langs de A4 bij knooppunt Burgerveen, (ter hoogte van Nieuw-Vennep). 

Voor meer informatie, bezoek de website van Meerwind

Betuwewind

Betuwewind is een burgerwindcoöperatie in de West-Betuwe. De leden van de coöperatie,  lokale bewoners, hebben geïnvesteerd in windparken en nemen gezamenlijk beslissingen over de projecten. Leden van de coöperatie die hebben geinvesteerd, krijgen 4 tot 10 procent rendement per jaar. De winst van de energiecoöperatie wordt geinvesteerd in educatie over duurzame energieprojecten en nieuwe duurzame initiatieven zoals het Voedselbos Lingehout en een duurzaamheidsfonds waarmee tientallen intitatieven worden geholpen.

Voor meer informatie over hun projecten en hoe je kunt deelnemen, bezoek hun website: Betuwewind.

Deltawind

Een coöperatie ontstaat daar waar een goed idee niet in je eentje te realiseren is. Door samenwerking wordt een plan of project haalbaar en hebben de leden van de coöperatie er voordeel bij. Zo is in 1989 Coöperatie Deltawind ontstaan en is zij inmiddels één van de grootste lokale energiecoöperaties van Nederland met meerdere windparken in bezit van de zeeuwse eilandbewoners.

Voor meer informatie, bezoek hun website: Deltawind

Meer weten over cooperaties? Bekijk ook dit filmpje:

 

Meer over Windpark Waterwolf

Samenwerking

Lees meer over de samenwerking met de agrariërs, energiecoörperaties en inwoners uit Haarlemmermeer.

Windpark Waterwolf

Lees meer over het initiatief van Windpark Waterwolf, de locatie en de meerwaarde van het windpark in Haarlemmermeer.

Meedoen?

Als initiatiefnemers gaan we samen met bewoners van Haarlemmermeer kijken waar de windmolens kunnen staan, hoe we hinder beperken en wat we doen met de stroom en de opbrengst.